Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar om fjernvarmeudrulningen

Her får du svar på de oftest stillede spørgsmål om fjernvarmeudrulningen i Rødovre.

 

Hvorfor har Rødovre Kommune ikke sørget for at få fjernvarmen rullet ud for lang tid siden?

Som situationen er lige for tiden i 2022, er der risiko for at planlagte udbygninger må sættes på pause. Nogle steder i landet har man fået så høje tilbudspriser fra de udførende entreprenører, at økonomien ikke længere hænger sammen.

Hvornår kan jeg blive koblet på fjernvarmenettet?

Områder Nord- og Syd for Roskildevej kan tilmelde sig allerede i dag. Arbejdet forventes afsluttet i 2027 for området Syd for Roskildevej og i 2028 for området Nord for Roskildevej.

Udrulningen i områderne Islev, nord og syd for Jyllingevej forventes afsluttet i 2032. Hvis du er tilmeldt fjernvarme vil du modtage direkte besked via Digital Post, når der foreligger en konkret tidsplan for dit område. Planen vil også være at finde på fjernvarmens hjemmeside.

Hvorfor er tidsplanen blevet forlænget?

Mangel på arbejdskraft og stigende priser på materialer har gjort det nødvendigt at forlænge tidsplanen. Det skyldes blandt andet den globale forsyningskrise og krigen i Ukraine. Derudover har vi som kommune valgt at planlægge med omtanke og forsigtighed for at sikre, at udgifterne ikke løber løbsk. Målet er at undgå uforudsete økonomiske konsekvenser og bevare en ansvarlig og robust økonomi i projektet.

Hvad betyder det, at planlægningen varer til udgangen af 2025?

Det betyder, at vi bruger 2025 på at analysere og kortlægge, hvor interessen for fjernvarme er størst. Først herefter fastlægger vi rækkefølgen i udrulningen. Planlægningen handler dog ikke kun om efterspørgsel – vi ser også på, hvor det er teknisk og logistisk mest hensigtsmæssigt at starte. Det gælder særligt de områder, hvor der allerede ligger fjernvarmerør i jorden, og hvor vi derfor hurtigere og mere effektivt kan tilslutte nye kunder. Det gør det muligt at opnå en god økonomi i projektet og få varmen ud til borgerne hurtigst muligt dér, hvor det er mest oplagt.

Er der noget, som jeg selv kan gøre for at komme hurtigere på fjernvarmenettet?

Nej. Planen for udrulningen ligger fast, og der er ikke mulighed for at fremskynde den proces mere end den udrulning, der er beskrevet. Det er klart, at hvis der på nogen måde opstår mulighed for at fremskynde arbejdet, så vil muligheden blive grebet, men det vil i så fald gælde den samlede plan og ikke enkeltboliger.

Kan man blive koblet på tidligere, hvis der er stor lokal interesse?

Nej, det er desværre ikke muligt. Selvom stor lokal interesse indgår som en del af planlægningsgrundlaget, kan vi ikke starte i et område, før det er teknisk muligt – det vil sige, at området først skal være forbundet med vores hovedledning. Fjernvarmeudbygningen sker i en sammenhængende rækkefølge, hvor vi bygger videre fra eksisterende ledningsnet for at sikre forsyningssikkerhed og effektiv anlægsøkonomi.

Hvorfor sætter I ikke mere fart i udrulningen?

Stort set alle kommuner har sat fuld fart i arbejdet med at udrulle fjernvarme, og det skaber mangel på både den arbejdskraft, som skal udføre arbejdet, og de materialer, som skal bruges. Der ligger et meget stort planlægningsarbejde før fjernvarme kan komme til din ejendom. Vejen er i forvejen fyldt op med mange andre forsyningsledninger som f.eks. vand, kloak, el, gas, tele og internet.

Hvad koster det?

I de områder hvor vi skal udbygge fjernvarme i de kommende år, giver vi kampagnerabat. Hvis du underskriver en bindende tilmeldingsaftale inden en nærmere fastsat frist, får du stikledningen med 100% rabat. Venter du med at underskrive til efter fristen, koster stikledningen 31.250 kr. inkl. moms.

Hvis du vælger en abonnementsløsning, står vores VVS’er også for at fjerne dit gamle fyr og installere en fjernvarmeunit i stedet. Det eneste, du selv skal tage stilling til, er valget af varmeløsning – enten køb eller abonnement.

Er der tilskud til at blive koblet på fjernvarmen?

Ja. Vi sørger for, at fjernvarmen bliver ført helt ind i din bolig uden omkostninger for dig – det vil sige til 0 kr. For private ejendomme sparer du dermed normalt 31.250 kr., som er standardtilslutningsprisen. Tilbuddet gælder dog kun, hvis du indgår en leveringsaftale inden den frist, der er angivet i takstbladet.

For erhvervsejendomme er rabatten typisk 25.000 kr. ekskl. moms. Her overtager og driver vi desuden den primære installation, hvilket betyder, at vi står for udgifter og vedligehold af denne del.

Det eneste, du selv skal investere i, er selve fjernvarmeanlægget (unitten), som skal erstatte dit nuværende gas- eller oliefyr. Prisen ligger nogenlunde på samme niveau som et nyt gasfyr. Du har mulighed for at finansiere købet gennem et attraktivt lån fra VEKS – læs mere på VEKS’ hjemmeside under VEKS tilbyder: https://www.veks.dk/veks-tilbyder. Alternativt kan du vælge at få anlægget på abonnement, hvor vi ejer unitten og du betaler en fast månedlig ydelse. 

Hvorfor stiger fjernvarmeprisen i 2025?

Prisen stiger fra 530 til 780 kr./MWh som følge af en række sammenfaldende forhold. VEKS, som leverer varmen til Rødovre Kommunale Fjernvarme, havde et stort underskud i 2023, som skal dækkes ind i de kommende år. Samtidig har stigende brændselspriser på det globale marked og lavere elpriser – som reducerer VEKS’ indtægter fra elproduktion – belastet økonomien yderligere. Hertil kommer et havari på et af de store varmeværker i fyringssæsonen og ændrede afgiftsforhold, der har øget de samlede produktionsomkostninger.

Alle disse faktorer har tilsammen ført til en stigning i indkøbsprisen på fjernvarme.

Vi er underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, hvilket betyder, at varmeprisen skal afspejle de faktiske udgifter til drift og indkøb – hverken mere eller mindre. Derfor medfører alle disse udfordringer en prisstigning for kunderne, ligesom prisen vil falde, hvis der sker tilsvarende ændringer i positiv retning.

Hvordan sikrer I, at prisen ikke bliver endnu højere?

Vi arbejder løbende med effektivisering af drift og anlæg, og vi fører tæt økonomisk styring for at minimere prisstigninger eller endda at kunne sætte priserne ned.

Hvad er logikken bag rækkefølgen i udrulningen?

Rækkefølgen i udrulningen bliver fastlagt ud fra en kombination af flere hensyn. Vi prioriterer dels de områder, hvor interessen for fjernvarme er størst, og dels hvor det er teknisk og anlægsmæssigt mest hensigtsmæssigt at komme i gang.

Det betyder, at vi først udbygger i områder, som er tæt på det eksisterende fjernvarmenet, så vi kan udvide ledningsnettet logisk og effektivt. Samtidig ser vi på, hvor der er mange tilmeldte husstande, da det har betydning for både økonomien og planlægningen.

Hvordan bliver vi informeret, inden arbejdet begynder?

Hvis du er tilmeldt fjernvarmen, vil du få direkte besked via Digital Post. Hvis du ikke er tilmeldt endnu, informerer vi på andre måder: Der bliver opsat skilte i området, omdelt informationssedler i postkasserne og udsendt information i lokalavisen. Vi opdaterer også løbende rodovrefjernvarme.dk med relevant information, og der vil blive inviteret til borgermøder, hvor du kan få svar på dine spørgsmål og høre mere om processen.

Hvad gør jeg, hvis jeg har et gammelt gasfyr, der skal udskiftes inden fjernvarmen kommer til mig?

Så kan du låne et mobilt gasfyr af Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning. Det koster ca. 15.000 kr. inkl. moms for transport og opstilling. Gasforbruget betaler du som hidtil. Læs mere om ordningen her: Lånegasfyr - Rødovre Kommunale Fjernvarme 

Du kan også kontakte de lokale VVS-installatører og høre om de har et lettere brugt gasfyr, der kan bruges.

Hvad skal jeg gøre for at blive koblet på fjernvarmenettet?

Det hurtige svar er ’ingenting’. Det lidt længere svar er, at når muligheden for at blive koblet på fjernvarmen nærmer sig, så bliver den enkelte husstand kontaktet, så alle får mulighed for at tage stilling til, om de vil kobles på.

Skal jeg selv gøre noget for at blive tilsluttet?

Ja, du skal aktivt tilmelde dig fjernvarmen, når vi åbner for tilmelding i dit område. Tilmeldingen er allerede åben for områder Nord- og Syd for Roskildevej.

Vi forventer, at tilmeldingen åbner i løbet af efteråret for de resterende områder. Det er vigtigt at understrege, at du godt kan tilmelde dig, selvom dit område først bliver tilsluttet senere i udbygningsperioden. En tidlig tilmelding er med til at styrke grundlaget for planlægningen og kan være med til at påvirke rækkefølgen i udrulningen.

Du vil få information om tilmeldingsprocessen i god tid – både om hvordan du tilmelder dig, hvad det indebærer, og hvilke frister du skal være opmærksom på.

 

Hvem graver på min grund?

Det er vores entreprenør, der udfører hele gravearbejdet – både i det offentlige rum og på din grund. Placeringen af fjernvarmerøret på grunden aftales i samarbejde med vores rådgiver, så vi finder den mest hensigtsmæssige løsning i forhold til din bolig.

Hvad med mit område – er vi omfattet?

Islev og områderne nord og syd for Jyllingevej er omfattet af den reviderede tidsplan for fjernvarmeudbygningen frem mod 2032. Men hele Rødovre Kommune er udlagt til fjernvarme, så bor du i et andet område, kan det allerede være muligt at blive tilsluttet.

Du kan tjekke status og muligheder ved at kontakte os på e-mail e10164@rk.dk.

Er det sikkert, at vi får fjernvarme?

Ja. Kommunalbestyrelsen har besluttet at udbygge fjernvarmen i hele kommunen. Tidsplanen er tilpasset de aktuelle forhold, men projektet gennemføres.

Hvordan bliver jeg holdt opdateret?

Du kan holde dig opdateret ved at besøge vores hjemmeside rodovrefjernvarme.dk, hvor vi løbende opdaterer med information om projektets fremdrift, status for de enkelte områder og vigtige datoer.

Når der er konkret information om tilslutning, tilmelding eller anlægsarbejde i dit område, sender vi besked via Digital Post – dog kun, hvis du har tilmeldt dig fjernvarmen.

Bor du i et område, hvor der snart graves, vil du desuden kunne finde information i lokalavisen, på skiltning i området og gennem omdelte infosedler i postkassen.